Skattekollen.se

Skattekollen.se är Sveriges första tjänst där invånare kan få en uppfattning av hur många kronor av sitt skattebidrag som går till vad. Genom Skattekollen.se kan våra samarbetskommuner enkelt och pedagogiskt visa för sina och andras invånare hur de valt att fördela deras skatteintäkter.

Hur allt började

Under en sommarledighet från universitet kom en vän till Filip och hade en fråga om det lönebesked han hade fått från sitt sommarjobb. Han var konfunderad över att en stor del av hans intjänade pengar hade försvunnit som skatt, och ställde frågan till Filip – i egenskap av statsvetenskaplig student – om han visste vad ens skattepengarna gick till. Filips svar, att det mesta gick till skola, vård och omsorg, kom kanske inte som en överraskning. Men han kunde samtidigt inte säga hur mycket som gick till vad. Dock var Filip övertygad om att uppgifterna gick att hitta på kommunens hemsida. Mycket riktigt finns uppgifterna på kommunernas hemsidor, men problemet är att de oftast är otillgängliga och kräver omfattande genomläsning av kommunbudgeten. Knappast lättillgängligt, pedagogiskt eller enkelt för den intresserade invånaren.

Frågan om vad pengarna gick födde en idé. Om kommunerna paketerar information såsom skattemedlens fördelning på ett mer attraktivt och lättförståeligt sätt - kommer vår benägenhet att ta del av dessa uppgifter då att förändras? Idén ledde till ett statsvetenskapligt examensarbete och sedermera Skattekollen.se.

13 000 svenskar fick svara på frågor

När Skattekollen.se lanserades fick hälften av besökarna svara på frågor innan de fick se sin skattefördelning och hälften svarade på samma frågor efter fördelningen. Resultaten från de två olika grupperna jämfördes sedan för att se om det skett några förändringar. Här är ett urval av de statistiskt signifikanta skillnader vi kunde se hos personer som tagit del av fördelningen på Skattekollen.se:

Frågor?

Vi på Skattekollen.se har inte någon koppling till ett politiskt parti eller en organisation, utan finns till för att du ska få bättre koll på din skatt.

Hör gärna av er till oss! Kontaktinformation finns här.